Petrovac, Nerin, XXI ulica 12-14 +382 69 083 350; +381 63 277 302

Petrovac - Lepota i mir


Petrovac je živopisan gradić na obali Jadranskog mora između Budve i Bara sa 90 godina dugom tradicijom turizma. Okružen je divnim peščanim i šljunkovitim plažama, šarmantim uvalama, mediteranskim zelenilom i maslinama. Klima je blaga, mediteranska, sa velikim brojem sunčanih dana tokom godine.

Poslednjih godina se mnogo izgradilo i modernizovalo, ali je Petrovac ipak zadržao toplinu malog ribarskog mesta. Ono što Petrovac čini prepoznatljivim je lepo popločano šetalište sa kojeg se uzdižu kamene kuće starih petrovačkih porodica – sada potpuno otvorene za turiste i posetioce gradića. Šetalište je puno kafića i restorana, a naročito je živo u večernjim satima, kada se pored mora može uživati u mediteranskim specijalitetima, dobroj muzici, predstavama za decu i mnogim drugim sadržajima. Na kraju šetališta se nalazi Kastelo – mala tvrđava, simbol Petrovca i znamenitost davne prošlosti.

Na 1,5 km ispred Petrovca nalaze se dva mala ostrva Sveta Nedjelja i Katič. Na ostrvu Sveta Nedjelja brodolomnik je, po predanju iz daleke prošlosti, u znak zahvalnosti što je ostao u životu sagradio istoimenu crkvu.
Petrovačka plaža je duga oko 600m sa sitnim crvenim šljunkom i sigurno je jedna od najlepših u Crnoj Gori. Plaža koju, takođe, ne treba propustiti je plaža Lučice koja se nalazi pored Petrovca i do nje se može doći laganom desetominutnom šetnjom asfaltiranom stazom, ali i kolima. U blizini se nalazi i Buljarica sa jednom od najdužih plaža u Crnoj Gori, kao i Drobni pijesak, Perazića Do. Na plažama se mogu iznajmiti suncobrani i ležaljke ukoliko to želite, a možete se skolniti sa jakog sunca i u hladovinu obližnjeg kafića.

Za ljubitelje šetnje tu je staza pored mora kroz borovu šumu prema plaži Perazića Do sa prelepim pogledom na more i mirisom borovine, kao i nešto zahtevnija pešačka staza prema mestu Buljarice iza Lučica. Za ljubitelje noćnog provoda na šetalištu postoji nekoliko klubova i diskoteka, a i Budva, koja je centar noćnog života, je udaljena svega 20-ak kilometara. Petrovac je dobro pozicioniran i za nešto više od sat vremena možete stići na jug crnogorskog primorja i provesti divan dan na Adi Bojani ili na zapad i obilaziti stari grad Kotora, Herceg Novi i ceo Bokokotorski zaliv.

U svakom slučaju, bilo da želite aktivan odmor i otkrivanje lepota mediterana ili miran porodični odmor, Petrovac će Vam pružiti pravi odmor i uživanje koje ćete želeti da ponovite.


Petrovac ima zanimljivu prošlost


Petrovac na Moru je veoma staro naselje. Na osnovu do sada otkrivenih arheoloških nalaza može se utvrditi da je na mestu današnjeg Petrovca još u Rimsko doba postojalo naselje koje je verovatno predstavljalo manju etapnu stanicu na rimskom putu duž jadranske obale. U naselju Mirište, u blizini Apartmana Minja, može se videtiti rimski mozaik za koji se pretpostavlja da datira iz III ili IV veka.

Iako malo naselje, Petrovac ima zanimljivu prošlost. Prvi put se pominje u XII veku pod imenom Lastva. Na mestu gde se danas nalazi Petrovac sastajali su se od davnina Paštrovići i održavali svake godine svoj zbor, poznatu “bankadu”. Dozvolom paštrovske “bankade” Mlečani su u XVI v. podigli na obali Lazzaretto, a iznad njega na nešto pristupačnijoj steni omanju tvrđavu Castellum. Od tog vremena pa do kraja I svetskog rata naselje se naziva Kastel-Lastva, ili samo Kastio. Današnje naselje je formirano krajem 18. veka. U priobalnom delu pored same obale Paštrovići su imali svoje privremene zgrade – grupe magacina za smeštaj poljoprivrednih proizvoda, uglavnom ulja i vina, koje su u znatnim količinama proizvodili i izvozili. Uporedo sa ekonomskim jačanjem javlja se i potreba izgradnje naselja uz samu obalu, što je omogućavalo i bolju organizaciju načina života. Pojedine porodice se spuštaju iz sela sa padine, podižu stambene zgrade i stalno se tu naseljavaju. Već pred kraj XIX vijeka naselje dobija funkciju saobraćajno-trgovinskog centra i upravnog središta istočnog dela Paštrovića.

Naziv Petrovac na moru ovo mesto je dobilo nakon I svetskog rata po kralju Petru I Karađorđeviću. Posle II svetskog rata dolazi do intenzivnog razvoja turizma.